Altijd de perfecte wijn

Altijd de perfecte wijn

SMAAKPROFIELEN WIJNTEST

Leer en ontdek in 1 minuut welke Turkse wijnen bij jouw smaakprofiel passen. Doe de test en maak je smaakprofiel aan. 

Bij Turkswijnhuis hebben we veel wijnen in het assortiment zowel inheems als internationale druivenrassen. Het is natuurlijk fantastisch dat we daarmee de ruimste keuze van Nederland hebben. Maar als je nog niet weet welke Turkse wijn bij je in smaak valt, kan het best lastig zijn om te kiezen.

Juist daarom hebben wij de test smaakprofielen ontwikkeld. Want met behulp van het smaakprofiel test heb je altijd de juiste wijn in huis die precies past bij jouw persoonlijke smaakprofielen. 

NAAR JE PERSOONLIJKE SMAAKPROFIELEN

Log in en je ziet direct de flessen die perfect bij je passen. Vergeten op te slaan? Ga dan naar mijn account en maak met je e-mailadres een account aan.
Je ziet dan direct je smaakprofielen terug.

HOE HET WERKT

Wij hebben een hele coole test ontwikkeld. In 4 vragen, welke je binnen een paar minuut kunt beantwoorden. De antwoorden op deze vragen geven ons een heel goed beeld van jouw smaakvoorkeuren. Na de test kennen we jouw voorkeur per ondergenoemd smaakelement.
Ook hebben wij onze wijnen beoordeeld op deze smaakelementen. Zo kunnen we jouw persoonlijke voorkeuren vergelijken met al onze wijnen. Het is namelijk zo dat iedere wijn wordt beoordeeld op de volgende 6 smaakelementen:

  • Mondgevoel
  • Zuurgraad
  • Suikergehalte
  • Complexiteit
  • Intensiteit
  • Tannines (alleen bij rode wijn)

De zuurgraad gaat over de hoeveelheid zuren in een wijn. Vaak hangt dit samen met het gebied waar de wijn vandaan komt (hoe noordelijker, hoe minder zon, hoe meer zuren), en het druivenras.
Zo heeft een Emir een hele hoge zuurgraad, waardoor deze heel fris overkomt. Ook een rode Bogazkere of Kalecik Karasi heeft een hoge zuurgraad.

Het suikergehalte gaat over de zoetheid die je in de wijn kunt waarnemen. Bij echte zoete wijn proef je duidelijk een zoete smaak in je mond.

Intensiteit: de smaakintensiteit kun je vergelijken met de hoeveelheid ‘lux’ in een lamp. Geeft een lamp veel of weinig licht? Vertaal dat naar wijn: heeft een wijn veel of weinig smaak? Een wijn met heel veel smaak, zeg maar een wijn die ‘heel erg binnenkomt’ heeft een hoge smaakintensiteit. Een wijn met een subtiele smaak heeft een lage smaakintensiteit.

Verfijning: Wat ruik en proef je in een wijn? Alleen vanille? Of ook tropisch fruit? En citrus, èn rokerige tonen èn anijs? Ruik en proef je veel verschillende dingen in een wijn, dan heeft een wijn veel complexiteit, veel ‘smaaklaagjes’.

Tannines: tannines zitten in het schilletje en de pitjes van de druif. Tannines zitten niet in witte wijn omdat de schillen en pitten direct van het sap gescheiden worden. In rode wijnen zorgen ze voor een beetje ‘stroef’ mondgevoel en vooral het idee dat de wijn stevig is. Dus hoe meer tannines, hoe meer ‘bite’ in de wijn.

Bij Turkswijnhuis hebben we veel wijnen in het assortiment zowel inheems als internationale druivenrassen. Het is natuurlijk fantastisch dat we daarmee de ruimste keuze van Nederland hebben. Maar als je nog niet weet welke Turkse wijn bij je in smaak valt, kan het best lastig zijn om te kiezen.

Juist daarom hebben wij de test smaakprofielen ontwikkeld. Want met behulp van het smaakprofiel test heb je altijd de juiste wijn in huis die precies past bij jouw persoonlijke smaakprofielen. 

NAAR JE PERSOONLIJKE SMAAKPROFIELEN

Log in en je ziet direct de flessen die perfect bij je passen. Vergeten op te slaan? Ga dan naar mijn account en maak met je e-mailadres een account aan.
Je ziet dan direct je smaakprofielen terug.

HOE HET WERKT

Wij hebben een hele coole test ontwikkeld. In 4 vragen, welke je binnen een paar minuut kunt beantwoorden. De antwoorden op deze vragen geven ons een heel goed beeld van jouw smaakvoorkeuren. Na de test kennen we jouw voorkeur per ondergenoemd smaakelement.
Ook hebben wij onze wijnen beoordeeld op deze smaakelementen. Zo kunnen we jouw persoonlijke voorkeuren vergelijken met al onze wijnen. Het is namelijk zo dat iedere wijn wordt beoordeeld op de volgende 6 smaakelementen:

  • Mondgevoel
  • Zuurgraad
  • Suikergehalte
  • Complexiteit
  • Intensiteit
  • Tannines (alleen bij rode wijn)

De zuurgraad gaat over de hoeveelheid zuren in een wijn. Vaak hangt dit samen met het gebied waar de wijn vandaan komt (hoe noordelijker, hoe minder zon, hoe meer zuren), en het druivenras.
Zo heeft een Emir een hele hoge zuurgraad, waardoor deze heel fris overkomt. Ook een rode Bogazkere of Kalecik Karasi heeft een hoge zuurgraad.

Het suikergehalte gaat over de zoetheid die je in de wijn kunt waarnemen. Bij echte zoete wijn proef je duidelijk een zoete smaak in je mond.

Intensiteit: de smaakintensiteit kun je vergelijken met de hoeveelheid ‘lux’ in een lamp. Geeft een lamp veel of weinig licht? Vertaal dat naar wijn: heeft een wijn veel of weinig smaak? Een wijn met heel veel smaak, zeg maar een wijn die ‘heel erg binnenkomt’ heeft een hoge smaakintensiteit. Een wijn met een subtiele smaak heeft een lage smaakintensiteit.

Verfijning: Wat ruik en proef je in een wijn? Alleen vanille? Of ook tropisch fruit? En citrus, èn rokerige tonen èn anijs? Ruik en proef je veel verschillende dingen in een wijn, dan heeft een wijn veel complexiteit, veel ‘smaaklaagjes’.

Tannines: tannines zitten in het schilletje en de pitjes van de druif. Tannines zitten niet in witte wijn omdat de schillen en pitten direct van het sap gescheiden worden. In rode wijnen zorgen ze voor een beetje ‘stroef’ mondgevoel en vooral het idee dat de wijn stevig is. Dus hoe meer tannines, hoe meer ‘bite’ in de wijn.