Druiven

Druiven

ONONTDEKTE DRUIVEN

Leren over druivensoorten is een geweldige basis om uw wijnkennis uit te breiden en te leren van welke wijnstijlen u houdt. We lichten hieronder de druiven toe om u te helpen meer te ontdekken over de smaakprofielen, regio’s en geschiedenis van ‘s werelds meest geliefde druivensoorten die gebruikt worden om rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijn te maken.

Er zijn circa 1100 verschillende druivensoorten in Turkije waarvan in totaal 34 soorten gebruikt worden voor de wijnbouw, 22 lokale en 12 buitenlandse druivensoorten. Volgens statistieken heeft Turkije het 4 grootste aanbouwgebied voor druiven met 567.000 hectare (ca. het vijfvoudige van Bordeaux), en is 5de op de wereldranglijst van druivenproducenten met 3,7 miljoen ton per jaar.
Turkije heeft een geringe per hoofd wijnconsumptie van 0,78 liter, in Nederland is dit 20 liter per hoofd. De alcoholconsumptie bestaat voor 70% uit raki, een sterk alcoholische (40%) anijsdrank, 12% bier en 8% wijn. De laatste jaren wordt Turkse wijn steeds populairder waarbij vooral op kwaliteit gelet wordt. Nog steeds komt het grootste deel van deze oogst (70%) als tafeldruiven op de markt. Turkije is de grootste producent van tafeldruiven ter wereld. 20% van de druiven wordt verwerkt tot rozijnen: na Californië is Turkije de grootste rozijnenproducent ter wereld. Ongeveer 3% wordt gebruikt voor Pekmez: druivenmost die tot siroop is ingedikt. De grootste wijnproducenten van Turkije zijn Kavaklidere (17,5 miljoen liter in 2004) en Doluca (13 miljoen flessen in 2004), andere exporterende wijnproducenten zijn Sevilen en Vinkara.

Welke gerechten passen bij Turkse druiven
Rode druiven:
Boğazkere: Gekruid en pittige gerechten, Turkse pizza, jachtvlees, vleesgerechten, oude kaas, fetakaas
Öküzgözü: Gesausd vlees gerechten, kaas, licht gekruid Turkse pizza en pizza.
Çalkarası: Gekruid gerechten, salades, zeevruchten en pizza
Kalecik Karası: Gegrild vis, gemarineerde kipvlees, met tomatengesausd vlees.
Papazkarası: Rosewijn kan bij gekruid gerechten, salades, zeevruchten en pizza. Rode wijn past goed bij gevogelte zoals eend, kalkoen, delicatessen uit rood vlees en zachte kazen.

Witte druiven:
Sultaniye: Zeevruchten, kipvlees, met Oosterse saus gebreide tropische gerechten, fruit en fruittaart.
Emir: Zeevruchten met schelp, wit gesausd macaroni, salades en oude kaas.
Narince:
Hasandede: vette vis, gevogelte en wilde paddestoelen.
De smaak van wijn hangt naast kwaliteit van wijn ook van de manier van serveren.
Het is aan te raden met de bepaalde factoren rekening te houden om de meeste smaak te proeven van de wijn.

BLAUWE DRUIVEN

ÖKÜZGÖZÜ: de rijzende ster van Anatolië
De Öküzgözü is een Turkse druifvariëteit met een vrucht vanopmerkelijke grootte. Vandaar de naam Öküzgözü, hetgeen ‘koeienoog’ betekent. De variëteit wordt gekweekt en geoogst in geselecteerde wijngaarden, voornamelijk rondom Elazig, Dersim en Malatya (Oost-Anatolie) ten noorden van de Syrische grens. Öküzgözü is in deze regio door Armeniërs gedurende duizenden jaren gebruikt zowel wijn als tafel druiven. De druiven hebben een donkere kleur en geven een droge rode wijn die tot wel 10 jaar na de oogst kan rijpen. De wijnen hebben een intens aroma van frambozen en kersen en zijn gebalanceerd met lichte tannines.

BOGAZKERE: een unieke smaak die je zal herkennen bij de eerste slok
Uitspraak: Bog-aahz-ke-re. De variëteit wordt gekweekt en geoogst in geselecteerde wijngaarden, voornamelijk rondom Zuid Oost-Anatolië (Diyarbakır), Oost-Anatolië (Malatya), Mid-Noord Anatolië (Ankara, Uşak) , West-Anatolië (Manisa, Denizli). Boğazkere betekent “keel brander”, heeft een zeer hoge dichte tannines met medium zuurgraad, vergelijkbaar met Tannat. De wijnen gemaakt van deze druif zijn donker van kleur, krachtig, dicht tannines, met complexe smaak profielen. De wijnen van Boğazkere druif vinden evenwicht wanneer de rijping voltooid is.

Klimaat: De druif geeft de voorkeur aan warme en droge klimaten, en relatief hoger gelegen gebieden. Het is goed bestand tegen droogte Grond: Ontleedt zandsteen tot rood klei Berry: Donker blauw / zwarte kleur, kleine tot middelgrote, ronde bessen met dikke schil Rijping: Late rijping (midden oktober)

Aroma profiel: Black Cherry, Framboos, Blackberry, zwarte moerbei, peper, kruidnagel, eucalyptus, tabak, leer, Pine Forest, Dark Chocolate, Zoethout

Food & Wine match : Spicy, brutale vleesgerechten, kebab en BBQ’s, Tandir (langzaam geroosterd lamsvlees), intens van smaak kaas.

KALECIK KARASI: een inheemse druif bekend om zijn unieke geur en smaak. De Pinot Noir van Turkije.
Kalecik karasi groeit in de omgeving van Ankara en Nevsehir (Cappadocië). De karakteristieke eigenschappen van deze zeer goede kwaliteit wijn druif zijn; ronde pitten, zwarte en blauwe kleur en dikke schild. De wijn is donkerrood van kleur, vol en aromatisch. Kalecik Karası wordt beschouwd als een van de meest prominente druivensoorten ter wereld. Vanwege de hoogwaardige en soepel drinkbare eigenschappen van de wijn bevinden zich in dezelfde klasse van andere kwaliteitswijnen. De aroma’s van Kalecik Karası-wijnen zijn niet sterk met precies het juiste niveau van tannines met een zachte afdronk. Al deze kenmerken beloven een aangename drinkervaring voor de consument. Alcoholgehalte is 12 tot 14% en de hoeveelheid zuur is 4 tot 7 gram per liter. De Turkse natuurlijke mousserende wijn Yasasin, wordt ook van deze druif gemaakt.

PAPAZKARASI
In district Kirklareli wordt deze zeer hoge kwaliteit wijn druif geteeld. Het is ook een goede tafel druif. Korrels zijn groot en rond, blauw-zwarte kleur en dik van de schil. De alcoholgehalte is 11-13%.

BORNOVA MISKETI
Misket is een oude druivensoort die voorkomt in Bulgarije en Turkije rondom Izmir. Er is zowel een witte als blauwe variant van deze druif. De druif doet het goed in heuvelachtige regio’s en geeft droge wijnen.

CALKARASI
De Çalkarası druif wordt exclusief geteeld in het Çal-district van Denizli in de Egeïsche regio van Turkije. Als een variëteit is het zeer geschikt voor het produceren van rosé wijnen van hoge kwaliteit vanwege krachtige fruitsmaken in balans met een goede zuurgraad en met een smaak van bessen, een zoetje en weinig kleur. De druiven worden verbouwd op een zanderige, niet echt vruchtbare bodem op een hoogte van 1200 meter en er heerst een mediterraans klimaat.

CARIGNAN
Deze druif hebben de wijndrinkers voorkeur als kupajwijn. In de zachte klimaat,rondom Egeïsche kuststreek wordt deze druif op klei- en steenachtig bodem verbouwd. Een bijzonder productieve druivensoort voor rode wijn die laat uitkomt en daarom zelden last heeft van schade door vorst. Deze soort rijpt ook laat en kan daardoor goed gekweekt worden in een warm tot heet klimaat. De wijnen ervan zijn nogal rijk aan tannine en hebben vrij veel zuur. De keur is diep. Deze druivensoort wordt meestal gebruikt in blends. Vooral in het zuiden van Frankrijk is de Carignan volop aangeplant, en is hij zelfs de grootste variëteit. In Spanje is hij in volume de derde druivensoort, daar wordt hij Carinena genoemd, en in Catalunya Samso. Carignan wordt gebruikt bij het produceren van de wijnen VinartCarignan-Alicante, Yakut en Angora.

• Cinsault
• Karasakız / Kuntra (Bozcaada)
• Karalahna (Bozcaada)
• Kara dimrit (Kapadokya)
• Horoz karası (Kilis)
• Ada karası (Avşa Adası)
• Sergi karası

WITTE DRUIVEN

EMIR: De legendarische witte druif van Cappadocië.
De Emir druif is een Turkse variant en is in Cappadocië rond Nevsehir, Kirsehir en Nigde aangeplant op een vulkanische bodem. Het is een sappige witte druif waar mooie droge wijn van gemaakt wordt. De wijn wordt soms ook geblend met rassen zoals Sultaniye en Narince en wordt eind september, begin oktober geoogst. De wijnen hebben in de geur een sterke groene appel geur, en mineraal tonen. De kleur is vaak groengeel of lichtgeel en heeft een verfrissende smaak.

NARINCE: Een druif vernoemd naar de lekkernij.
Uit de provincie Tokat, op het Anatolische plateau ten zuiden van de Pontus gebergte langs de Zwarte Zee. De wijnbouwgebieden strekken zich langs de Yesilirmak (Groene rivier) op een hoogte van 500 m boven zeespiegel. Er heerst een continentaal klimaat en de bodem is korrelig en zandig. Wijnen die uit Narince gemaakt zijn, hebben een rijke en evenwichtige structuur.

SULTANIYE
Aanbouwgebieden: Manisa en Denizli (Egeische Zee), op 200 m hoogte onder invloed van het mediterrane klimaat en zeer vruchtbare zandige aarde. Verdere aanbouwgebieden zijn op 1200 m op kleiige aarde. Sultaniye druiven zijn pitloos, vlezig en met een laag zuur gehalte. Traditioneel gebruikt voor directe consumptie en voor de productie van rozijnen worden er de laatste 10 jaar ook wijnen van gemaakt.

BORNOVA MISKETI
Wereldwijd erkend Muscat druif, uit de Egeïsche Zee.
De pitten van deze druivensoort die in Izmir opgroeit, zijn in middelgrote en rond. De kleur van rijpe druiven is roos en niet zo sappig. Deze Misket druif heeft een eigen karakteristieke smaak en geur. Er wordt droge en zoete muscat wijn mee gemaakt. De zoete Misket wijn, heeft donker geel of bruin gele kleur en een sterk aroma van Misket druif. Deze wijnen hebben alcoholgehalte van 16% en de hoeveelheid zuur is ongeveer 3 gr per liter.

YAPINCAK
Het is de lokale witte druif van Tekirdağ, die ook erg lekker is aan tafel. Het wordt gekweekt in Şarköy en Mürefte. Vroeger werd het veel meer gebruikt bij het maken van wijn. Het trekt de aandacht met zijn goede wijnen gemaakt in de afgelopen jaren. Het is een laatrijpend druivenras met grote trossen en een dunne schil. Het is een medium-body, medium-en laag zuurgraad druivensoort. Het is ook een geschikt druivensoort voor het maken van zoete wijn. Goede voorbeelden trekken de aandacht met hun mineraliteit.

De overige druiven zijn:
Dökülgen
Kabarcık
Rumi
Sultaniye pitloos
Vasilaki (Bozcaada)