Wijn advies

Wijn advies

Welke gerechten passen bij Turkse druiven
Rode druiven:
Boğazkere: Gekruid en pittige gerechten, Turkse pizza, jachtvlees, vleesgerechten, oude kaas, fetakaas
Öküzgözü: Gesausd vlees gerechten, kaas, licht gekruid Turkse pizza en pizza.
Çalkarası: Gekruid gerechten, salades, zeevruchten en pizza
Kalecik Karası: Gegrild vis, gemarineerde kipvlees, met tomatengesausd vlees.
Papazkarası: Rosewijn kan bij gekruid gerechten, salades, zeevruchten en pizza. Rode wijn past goed bij gevogelte zoals eend, kalkoen, delicatessen uit rood vlees en zachte kazen.

Witte druiven:
Sultaniye: Zeevruchten, kipvlees, met Oosterse saus gebreide tropische gerechten, fruit en fruittaart.
Emir: Zeevruchten met schelp, wit gesausd macaroni, salades en oude kaas.
Narince:
Hasandede: vette vis, gevogelte en wilde paddestoelen.
De smaak van wijn hangt naast kwaliteit van wijn ook van de manier van serveren.
Het is aan te raden met de bepaalde factoren rekening te houden om de meeste smaak te proeven van de wijn.

Wijn is een levende en constant veranderende drank die eerst geboren wordt, zich ontwikkelt en sterft als tijd gekomen is. De leeftijd van wijn is afhankelijk van de druivensoort, de jaargang, het wijngebied, de produktie-technieken, kwaliteit van de kurk en de opslag omstandigen.

Serveer temperatuur
In de algemene regel geldt, dat rode wijn op kamer temperatuur en witte wijn koud gedronken moet worden. De ideale serveer temperatuur is voor rode wijnen 16-18 °C en voor de witte wijnen 6-11 °C. Als buiten deze temperaturen gedronken wordt, zijn de tannine en fruitige aroma’s bij rode wijnen niet te voelen. Als witte wijnen onder 6 °C geserveerd wordt, dan is de aroma niet te voelen. Boven 10-11 verdwijnt de wijn zijn karakter en structuur.
De witte wijnen die van Chardonnay druiven worden gemaakt, dient men ong. op 11 °C te serveren.

Lengte
‘Lengte’ is een betrouwbaar teken voor kwaliteit. Als de wijn gedronken wordt, moet je niet geirriteerd raken door de geur. Allerbelangrijkste is hoe lang de wijnsmaak nog in de mond te voelen is nadat doorgeslikt is. Wijnsmaak van slechte kwaliteit gaat gelijk verdwijnen in de mond. Een beste wijnsmaak blijft 60 tot 90 seconden aanwezig in de mond. We spreken ook wel van een ‘lange afdronk’ of een finale. Maar alle omschrijvingen betekenen hetzelfde: de wijn mag niet te kort zijn!

Een gezond persoon kan ongeveer vierduizend geuren van elkaar onderscheiden. Vaak is een geurconcentratie van 0,1 promille al voldoende.
Hoe meer suiker in de druiven aanwezig is, des te hoger kan het alcoholgehalte uitvallen.
Om een wijn optisch beter te kunnen beoordelen hou je het wijnglas tegen een witte achtergrond. Zo kun je ook door donkerrode wijn heenkijken.
Hoe meer suiker in de druiven aanwezig is, des te hoger kan het alcoholgehalte uitvallen. Het suikergehalte van wijn wordt in graden mitgedrukt.